Aduard trekt veel paarden op 5 juni op de grasbaan

Op woensdag 5 juni a.s. valt om 16.00 uur de eerste start van een mooi programma van negen draverijen op de grasbaan van het sportpark in Aduard. De belangstelling van de trainers is groot, want er komen maar liefst 85 paarden aan de start. Het zal ongetwijfeld druk zijn langs de gezellige drafbaan, want het publiek mag gratis naar binnen.

Na een jaar afwezigheid keert Aduard terug op de koersagenda. Dat is mede te danken aan voorzitter Gerard Steeman. De man die jarenlang (26 jaar) succesvol voorzitter van de drafvereniging in Joure was, blies  de  vereniging in Aduard nieuw leven in (2022). De baan blijkt in een behoefte te voorzien en dat komt mede door de ZEBET RBC Cup 2024. Dat is een competitie voor paarden die op de graskoersen van Eenrum, Aduard en Emmeloord en de sintelbanen Alkmaar en Duindigt aan de start verschijnen. Zij krijgen daarvoor punten. De paarden met de meeste punten mogen in de finales starten waarvoor een prijzenpot van maar liefst € 27.500 beschikbaar is. Grote animatoren achter dit initiatief zijn de liefhebbers Peter Delis en Robin Goudsblom.

Winactie

De nieuwe bestuurders van Aduard hebben ook aan het publiek gedacht en met name ook aan de kinderen (er zijn drie verschillende kinderactiviteiten schminken-ponyrijden-kleine draaimolen 2-8 jaar)). Er is een winactie waaraan iedereen gratis kan meedoen. Je hoeft daarvoor alleen je naam en adres op de briefkaart, die bij binnenkomst wordt verstrekt, te vermelden. Die kaart moet voor de vierde koers in een ton worden gedeponeerd waarna de notaris Mr. Tj. Smid uit Zuidhorn na de vierde koers de trekking verricht. Voor de winactie zijn mooie prijzen beschikbaar één daarvan is dat er een bezoeker is die  op 5 juni eigenaar voor een dag wordt van de draver Meghan Flevo. Degene die deze prijs wint krijgt hetzelfde bedrag dat Meghan Flevo in het hoofdnummer verdient. Dat hoofdnummer is de achtste koers over een afstand van 2900 m. met een eerste prijs van € 900.,- en kansloos voor de winst is Meghan Flevo zeker niet. Vooral omdat de succesvolle 5-jarige merrie uit de training van Bas Crebas wordt gereden door Robin Bakker.

Robin Bakker

Robin is de eerste pikeur van de succesvolle stal van trainer Paul Hagoort. Een stal die internationaal al vele jaren aan de weg timmert. Zo won Robin talloze Derby’s in Berlijn, maar ook in Italië en ons land. Eind mei won Robin nog een belangrijke koers tijdens de topmeeting van Solvalla, in Zweden. In Oslo won hij vorig jaar de Grand Prix met Hades de Vandel en ook op Vincennes, de topbaan van Parijs, won Robin al vele koersen. Door zijn buitenlandse verplichtingen is Robin niet zo vaak op de grasbanen te bewonderen, maar in Aduard komt hij vijfmaal aan de start.Ook met Next Wish (4e koers), Marco Wish (6e koers) en Mistral Ricardo (7e koers) heeft hij kansen.

Rijders van topniveau

Er komen in Aduard trouwens meer rijders van topniveau aan de start. Jaap van Rijn bijvoorbeeld, die de laatste drie jaar Nederlands kampioen bij de beroepspikeurs werd. Hij zal in het hoofdnummer met Bankrobber  proberen om Meghan Flevo van de winst af te houden. Maar ook  met Nikita  Newport  (2e koers) en Never Forget (4e koers) kan de kampioen meedoen  voor  de winst. Ook het jonge talent, Jim Veldman, is in Aduard aanwezig. Hij was vorig jaar kampioen bij de  leerling  pikeurs, maar  mag zich  inmiddels pikeur noemen. De vijfde koers is gereserveerd voor de amateurs en eigenaar rijders. Mensen die dus niet beroepshalve op de sulky stappen. Hiltje Tjalsma, die al veertien keer kampioen van Nederland werd en onlangs nog tweede werd bij het EK voor amatrices, is hier de blikvanger. Voor de stal van Bas Crebas rijdt Hiltje Newton Renka. Een kanspaard dat echter 25m moet voorgeven aan vijf paarden in het eerste startvak.  Hiltje zal alles uit de kast moeten halen om deze klus te klaren.

Tekst: Henri van Voorn

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*