Autocross Masters Pieterzijl: sensationeel spektakel in Hemelvaartweekend

PIETERZIJL – Meer dan 400 coureurs hebben zich gemeld voor de Autocross Masters in Pieterzijl, die steevast in het Hemelvaartweekend worden verreden.
Dit jaar zijn de wedstrijddagen op 10 en 11 mei. Ook de kinderklasse is goed vertegenwoordigd.

Voor het elfde jaar is het sensationele autosportspektakel op het land van de familie Vermue. Het wedstrijdterrein beslaat 23 hectares. “Vermue maakt beide dagen met veel coureurs een praatje.
Hij geniet volop. Wij zijn hem zeer erkentelijk”, zegt voorzitter Sietse Solle van de Stichting Autosport Noord-Nederland (SANN), die de wedstrijddagen in Pieterzijl faciliteert.

En als Sietse iets regelt, doet hij dat goed. Rijders en publiek komen graag naar Pieterzijl.
De boomlange melkveehouder uit Grootegast heeft in de autocrosswereld een dusdanige reputatie, dat iedereen weet over wie het gaat als alleen zijn voornaam wordt genoemd.

En warm hart toe

Veel bedrijven dragen de Autocross Masters een warm hart toe en stellen kosteloos materieel beschikbaar. Sietse: “Ferro Rent regelt de rijplaten, Gjaltema stelt aggregaten en kassa-units ter beschikking. De dranghekken komen van Koopmans in Gerkesklooster. Melkweg komt met een tankauto vol gecertificeerd drinkwater. De verreiker voor de startlampen is van Bultena uit Groningen. Van der Schors uit Surhuizum is er met twee kilverbakken, de loonbedrijven Kamstra uit Twijzel, Wierda en Beute (beide uit Lutjegast) en Wilgenburg uit Grootegast stellen materieel en mankracht beschikbaar. Ook loonbedrijf Verschure uit Roderwolde is present. Smeding in Leek levert al jaren de brandblussers. Drint in Grijpskerk zorgt voor de bloemen en de catering is van Huisma uit Twijzel.”

 

Rijders komen uit heel Nederland en Belgie

De SANN van Sietse heeft geen enkele moeite met het op peil houden van het vrijwilligersbestand. “Inclusief de mensen van de Autocross Masters, die over het wedstrijdgebeuren gaan, hebben we honderd man rondlopen.” Zowel de vrijwilligers als de coureurs kijken reikhalzend uit naar het eerste van zes wedstrijdweekenden in de Autocross Masters competitie. Rijders komen uit heel Nederland en België. De naam ‘Pieterzijl’ klinkt de Nederlands-Belgische autocross-top als muziek in de oren. “Wij hebben een harde baan van klei waarop het fantastisch crossen is”, zegt Sietse. “Hier kun je snelheid maken terwijl je zicht houdt.”

 

Ook het Hemelvaartweekend zorgt ervoor dat Pieterzijl in zwang is. “Deelnemers komen in alle rust op donderdag aan.
Op zaterdagavond hebben ze geen haast, de kinderen hoeven de volgende dag nog niet naar school. Op zondag gaan ze ontspannen huiswaarts.”

Vanwege de vele aanmeldingen starten beide dagen al om half 9. Het is niet het enige wat is aangepast. “Twee bochten hebben we iets meer haaks gemaakt om snelheid te minderen. Het afgelopen jaar ging het haast té hard, met een paar megaklappers tot gevolg. Gelukkig zonder letsel, maar dat willen we ook voorkomen.”

 

Aangepaste auto

Adriaan Boele, de coureur die na een dwarslaesie met een aangepaste auto nog op het hoogste niveau crosst, komt ook. “Hij rijdt met een geheel nieuw frame”, zegt Sietse.
De Autocross Masters trekken altijd veel publiek, waarbij de entree tot twaalf jaar gratis is. Zelfs de pauzes waarin de baan wordt vlak geschoven, bieden vermaak. “De kilverbakken met Trekkertrek-trekkers zijn een attractie op zich.”

Tekst: Ina Kooistra-Vogel

Foto: Joris Kammenga 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*