Beste Vrienden en vriendinnen van de Wereldwinkel!

Met deze kop van een brief aan vrienden en vriendinnen van de wereldwinkel in Hoogkerk begon het bestuur.
Deze keer geen bedank of een ondersteuning brief maar een brief waarin werd  vermeld dat ze moeten stoppen met de winkel.
Al maanden zagen ze  dat de omzetten al kleiner werden en ook de leeftijden van de vrijwilligers gaan binnenkort een rol spelen vertellen de coördinatoren Stieny en Betty.
En als bestuur hebben ze moeten besluiten om op 31 juli a.s. de deuren van de Wereldwinkel te sluiten.

Van werkgroep naar marktkraam van leegstaande winkelpanden tot in 2004 een eigen winkel.
Wat hebben de dames wat beleefd en een doorzettingskracht gehad.
In 1984 zaten ze allebei in de werkgroep ZWO ( Zending- Werelddiakonaat en Ontwikkelingssamenwerking)
De werkgroep wilde niet alleen maar praten over armoede in de wereld maar ook daadwerkelijk iets doen.  Via bestaande organisaties kon er koffie en handgemaakte artikelen worden ingekocht waar een faire prijs voor was betaald. Daarvan konden in de ontwikkelingslanden gezinnen leven en was het niet meer nodig dat kinderen moesten meewerken, maar naar school gingen.
Zo ontstond de Wereldwinkelgroep in Hoogkerk.

Opzoek naar grotere ruimte

Ze zijn begonnen met een marktkraam o.a. Oranjemarkt, kerken en Vrouwenbond avonden.
In 1992 verhuisde het gezin van Stieny  naar  een woonhuis met kantoorruimte (de verbouwde Baptisten kerk) aan de Margrietstraat. Daar was ruimte voor een klein winkeltje aan huis.
Intussen bleef de Wereldwinkelgroep  op zoek naar een grotere ruimte. Zo mochten ze een paar keer een paar maanden in een leegstaand pand.(o.a. van Renkema)
Ook bij de dierenartsen mocht de groep  voor een korte periode de wachtkamer op vrijdagavond en zaterdag gebruiken voor de verkoop.
Dat waren drukke weekenden. Vrijdagavond inrichten en uitstallen en zaterdags weer inpakken.

Het pand van Schoenmaker Niemeijer

En dat was allemaal zelf gemaakt door de mensen uit de ontwikkelingslanden: van bloempot tot vaas, van armbanden tot kettingen en tuinornamenten. En alles van materialen wat ze vonden langs de weg of wat ze mochten gebruiken om zo wat geld te verdienen.
In november 2000 mochten we van de Woningbouwvereniging het pand van schoenmaker Niemeijer huren. In 2002  werd dat afgebroken.
We wisten dat daar nieuwbouw zou komen en er was ons toegezegd dat we daar een pand mochten huren.  Om die 2 jaar te overbruggen gingen we over de brug. De fotozaak van Hofsteenge kwam leeg.  Later kwam daar kapsalon Marion en nu Unique.

Hanteren kortingen

In 2004 was het zover en konden we in ons eigen nieuw pand, en na 20 jaar moeten we nu helaas de deuren sluiten.
We hebben steeds met een vaste Wereldwinkelgroep kunnen werken .Zonder hun steun en hulp hadden we dit allemaal niet kunnen doen
In de weken voor de sluiting zullen ze dan ook kortingen hanteren in de winkel om op die manier zoveel mogelijk van hun voorraad af te komen.

Op de foto van l.n.r.: Betty, Stieny en Cathrien

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*