‘D66 Groningen maakt zich zorgen om kinderen zonder water en stelt vragen

Oproep in Nieuwsuur van 28 Februari jl.

Naar aanleiding van de oproep in Nieuwsuur van 28 februari jl. van de Kinderombudsman en de VN-Rapporteur stelt de fractie van D66 vragen aan het college.

De Kinderombudsman deed op dinsdag 28 februari jl. samen met de VN-rapporteur een oproep in Nieuwsuur om te stoppen met afsluiten van gezinnen met kinderen van hun watervoorziening. In Nederland kunnen mensen worden afgesloten als zij de waterrekening niet meer kunnen betalen. Er werd aangegeven dat ook in Groningen gezinnen zijn afgesloten. In andere landen gebeurt dit al niet meer, want volgens het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen fundamenteel recht op toegang tot schoon drinkwater.
D66 is het eens met de oproep van de Kinderombudsman. De D66 Tweede Kamerfractie heeft onder aanvoering van Hulya Kat (D66) samen met een een grote meerderheid van partijen aangegeven dat het afsluiten van gezinnen niet wenselijk is omdat de gevolgen voor kinderen te groot zijn.

Waterbedrijf Groningen

De Gemeente Groningen is eigenaar van het Waterbedrijf Groningen. Daarom vraagt D66 het college of het bereid is om het Waterbedrijf te vragen om gezinnen met kinderen die zijn afgesloten weer aan te sluiten. Ook wil de fractie van het college weten welke acties worden ondernomen om waterafsluitingen van gezinnen met kinderen in de toekomst te voorkomen.

Toegang tot schoon drinkwater is een fundamenteel recht.

Andrea Poelstra-Bos: ‘Toegang tot schoon drinkwater is een fundamenteel recht. Water is de allereerste levensbehoefte. Als je geen toegang hebt tot water heeft dat grote gevolgen. En met name voor kinderen is de impact heel groot als zij thuis geen water kunnen drinken, hun ouders niet voor hen kunnen koken. Ook voor een hygiënische en gezonde leefomgeving is water onontbeerlijk. Daarom pleit D66 voor een noodfonds om mensen te helpen die de waterrekening niet meer kunnen betalen, en de toegang tot water ten alle tijde te borgen.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*