Dertien basisscholen uit Groningen in de race voor een ANWB Verkeersplein

Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein

Dit jaar houdt de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Dit wordt steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. In de provincie Groningen doen dertien basisscholen mee aan de verkiezing. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de bijna 360 basisscholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. Stemmen kan tot en met vrijdag 26 mei via deze link.

 

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer,

Dit komt vaak doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen zij verkeerssituaties vaak niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

Bewust worden in het verkeer

Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan. Uit een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 90 procent aangeeft dat een verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Bijna 80 procent van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein.

Per provincie wint 1 basisschool

In totaal zijn er 356 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint een basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. Het pakket bevat: een lesprogramma van ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB fiets. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/wineenverkeersplein.

Streetwise heeft een digitale leerlijn

De ANWB zet zich al jaren op allerlei manieren in voor de fietsveiligheid van kinderen, onder meer met het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise. Hiermee bezoekt de ANWB jaarlijks meer dan 1000 scholen en worden meer dan 160.000 kinderen bereikt. Streetwise heeft daarnaast een digitale leerlijn ontwikkeld. Met het ANWB Kinderfietsenplan worden gebruikte fietsen ingezameld en opgeknapt voor kinderen die zelf geen eigen fiets hebben. Zo kunnen zij tóch meters maken in het verkeer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*