Gemeenteraad houdt expertmeeting over wijkvernieuwing

 

Vanavond 19.00 uur: met landelijk bekende sprekers als Marco Pastors en Ron Meyer

De gemeenteraad van Groningen houdt vanavond, woensdag 12 april, een zogeheten expertmeeting over wijkvernieuwing. Verschillende vertegenwoordigers van wijkvernieuwingsprojecten uit binnen- en buitenland vertellen over hun aanpak, leermomenten en aanbevelingen voor de wijkaanpak in Groningen.

Sprekers zijn;

Onderzoeker Matthijs Uyterlinde (Verwey-Jonker Instituut), Mathias Vaes (wijkaanpak Mechelen), Marco Pastors (Nationaal Programma Rotterdam-Zuid) en Ron Meyer (Nationaal Programma Heerlen-Noord).
Voor de gemeenteraad is de expertmeeting een inspiratiemoment voor de wijkaanpak in de noordelijke wijken in Groningen. De raad wil graag van wijkvernieuwingsprojecten elders horen hoe zij het aanpakken en daarvan leren voor de wijkvernieuwing in Groningen.

 

Coalitie

Wijkvernieuwing is voor de gemeente Groningen de afgelopen jaren belangrijk geweest. Het college van B&W wil de wijkvernieuwing in De Wijert, Beijum, Indische Buurt/ De Hoogte en Selwerd voortzetten en tegelijkertijd ook inzetten in de noordelijke wijken naar Vinkhuizen, Paddepoel, de Oosterparkwijk en Lewenborg. De gemeente gaat dat samen doen met een coalitie van onder meer bewoners, woningcorporaties, politie, welzijn, werkgevers en onderwijs.

Focusgebieden

De wijkvernieuwing in Groningen-Noord wordt onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid & Veiligheid (NPLV). De noordelijke wijken in Groningen vormen samen 1 van de 20 zogeheten focusgebieden die vallen onder het NPLV. Rotterdam-Zuid en Heerlen-Noord – waarover Ron Meyer en Marco Pastors op 12 april de raadsleden bijpraten – zijn 2 andere focusgebieden van het NPLV.

Armoede

In deze gebieden staan leefbaarheid en veiligheid onder druk en stapelen problemen als werkloosheid, armoede, onderwijsachterstanden, woonproblematiek en een slechte gezondheid zich op. Het NPLV – waar Groningen-Noord dus onderdeel van is – richt zich op het verbeteren van de leefomgeving, het bieden van een beter perspectief en het vergroten van de veiligheid.

Voor wie?

De expertmeeting over wijkvernieuwing op 12 april is openbaar en dus bij te wonen vanaf te publieke tribune en ook live te volgen via deze website. Het begint om 19.00 uur.
Een compleet overzicht van alle sessies van de raad op de Politieke Woensdag is te vinden op de website van de gemeenteraad: gemeenteraad.groningen.nl

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*