In de voorjaarsvakantie de weg op? Doe voor vertrek de bandencheck

Zaterdag begint de voorjaarsvakantie. Misschien ga je wel een dagje naar familie of het pretpark of een (mid)week met de kinderen naar een vakantiepark.
Wat je plannen ook zijn, dit is hét moment om je banden te checken.
Met de juiste bandenspanning rij je veiliger en bespaar je brandstof. En het is ook nog eens beter voor het klimaat.

De banden verbinden je auto met de weg. Daardoor hebben de banden veel invloed op hoe fijn en veilig je auto rijdt. Het is daarom belangrijk om regelmatig te checken of je banden nog goed zijn.
Zo ga je deze voorjaarsvakantie veilig de weg op. De banden check je snel en makkelijk in 3 stappen:

Check de bandenspanning

 

Autobanden lopen vanzelf langzaam leeg. Hierdoor heb je een langere remweg, verbruik je meer brandstof en rijdt de auto minder fijn. Vergelijk het met een fiets.
Wanneer de banden zacht zijn fiets je minder prettig, moet je harder trappen en kost het jou meer energie. Check dus voor vertrek of de spanning goed is. De juiste spanning vind je in het instructieboekje, op een sticker aan de binnenkant van de deur of tankklepje, of op watismijnbandenspanning.nl.
De adviesspanning verschilt per maat banden.
Welke maat jouw banden zijn? Dat staat op de zijkant van de band. 

 

Check het profiel van de banden

Controleer ook of je banden nog genoeg profieldiepte hebben. Zet bij een zomerband een 1-euromunt in de groeven van je band. Zie je vanaf de zijkant de gouden rand? Dan is de profieldiepte niet genoeg en is het belangrijk de band zo snel mogelijk vervangen. Heb je winterbanden? Gebruik dan een 2-euromunt. Tip: door regelmatig de banden op spanning te brengen slijten ze minder snel.
En kan je dus langer veilig op je banden doorrijden.

Check op beschadigingen

Het is ook belangrijk dat je banden niet beschadigd zijn.
Want met beschadigde banden is de kans op onveilige situaties of een lekke band groter. En is de kans groter dat je de banden eerder moet vervangen.
Check de banden daarom op scheuren, bobbels en vreemde slijtage. Ook aan de zijkant van de band.

Nieuwe banden

Is het tijd om je banden te vervangen? Vraag bij de autodealer of bandenspecialist naar het bandenlabel. Hiermee kan je makkelijk vergelijken hoe zuinig de banden zijn, hoe goed ze remmen op natte wegen en hoeveel geluid ze maken. Zie je een symbool dat bestaat uit bergen met een sneeuwvlok in het midden? Dan zijn je banden ook geschikt voor winterse omstandigheden zoals sneeuw. Handig – en in veel landen verplicht –als je op wintersport gaat.

Lekker op weg

Door iedere vakantie de bandencheck te doen bespaar je geld, rij je veiliger én stoot je minder CO2 uit. Meer tips en informatie vind je op lekkeropweg.nu.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*