Kinderen op bezoek bij de wethouder

Afgelopen vrijdag kwamen de kinderen van groep 8 van de Anne Frankschool en de Kinderwijkraad Hoogkerk op bezoek bij de wethouder. In de zaal van de gemeenteraad gingen zij het gesprek aan met wethouder Eelco Eikenaar en ambtenaren van de gemeente. Daarnaast kregen de kinderen een rondleiding door het stadhuis.

Verlichting van het Hegepad

De aanleiding voor dit bezoek was het voorstel van de Kinderwijkraad tot verlichting van het Hegepad, het fietspad tussen Groningen en Hoogkerk over het oude Suikerterrein. Vanuit ecologisch oogpunt en naar de wensen van buurtbewoners is bij de aanleg van het fietspad geen verlichting aangebracht. De kinderen geven aan dat het fietspad onveilig is in het donker, er zijn al meerdere ongelukken gebeurd. Zij vinden het daarnaast ook belangrijk dat er geen lichtoverlast is voor mens en dier. De kinderen hadden zelf leuke ideeën hoe dit gedaan zou kunnen worden, bijvoorbeeld door een glow in the dark fietspad.

 

Wijktop-3

In 2022 legde de Kinderwijkraad dit voorstel voor bij de Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH) en deed het mee aan de wijktop-3. De verlichting van het Hegepad kwam als winnaar uit de bus. Uit het wijkbudget van Hoogkerk kwam 10.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van dit idee.

 

Fontein op de Grote Markt

Vrijdag presenteerden de kinderen van de Kinderwijkraad dit voorstel aan de wethouder. De kinderen van groep 8 en de Kinderwijkraad zitten op de plekken waar normaal de gemeenteraad zit. Al snel hebben de kinderen in de gaten hoe de microfoons werken. De wethouder vraagt of de kinderen vragen voor hem hebben. Het duurt even, maar dan komen de vragen los. Over de Grote Markt, waarom is het zo leeg? Komt er een fontein? Maar ook over speeltuinen, voor grote of juist voor kleine kinderen.

Reflectiestroken

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verlichting van het Hegepad. Gebiedscoördinator Peter Wijnsma vertelt iets over de kosten. Stroom aanleggen wordt al gauw te duur, dat moet met allemaal kabels onder de grond. Een kunstenaar inhuren om een glow in the dark fietspad te ontwerpen is ook erg duur. Verkeerskundige Rauke de Hoop licht drie opties toe: lampjes in het wegdek op zonne-energie, reflectiepalen en reflectiestroken. Het laatste voorstel heeft de voorkeur van de gemeente. De kinderen kunnen zich hier ook in vinden.

Het begin van de Peizerweg is ook onveilig

In eerste instantie dacht de gemeente alleen aan stroken bij de onveilige plekken, bijvoorbeeld bij de bocht in het fietspad. De kinderen geven aan dat het begin bij de Peizerweg ook onveilig is. Samen komen ze eruit dat er reflectiestroken moeten komen langs het hele fietspad, aan de randen en in het midden. Fietsers met licht kunnen dan goed zien waar ze fietsen. Waarschijnlijk kan de uitvoering al voor de zomervakantie gebeuren.

Foto’s door Bert Lanting.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*