Klimaatadaptatie op Suikerbrij-festival

Nieuw bos op Suikerterrein

Het Suikerterrein opent haar deuren voor Groningen en omstreken tijdens het Suikerbrij-festival op zaterdag 9 september! Het Klimaat Adaptatie Platform Noord-Nederland, een initiatief van een aantal kennisinstellingen (mbo, hbo en wo) en overige organisaties, heeft dit festival omarmd met interessante activiteiten over klimaatadaptatie. Kom langs voor de officiële aanplanting van het ‘Suikerbossie’ of laat je inspireren in het klimaatlab met demonstraties, discussies en praktische tips voor thuis.

 

De afgelopen jaren heeft Coöperatie de Suikerbiedt meerdere projecten ontwikkeld en ondersteund die op een toekomstbestendige manier vormgeven aan het Suikerterrein en die bijdragen aan ruimte voor experiment, pioniersgeest en creatieve vrijheid in de stad Groningen. Met het Suikerbrij festival wil de coöperatie laten zien wat er allemaal op het Suikerterrein gebeurt met betrekking tot klimaatadaptatie, circulariteit, inclusiviteit en experimenteel onderwijs. Het programma bestaat uit een mix van activiteiten, workshops en cultuur met onder andere live muzikanten, dj’s en theater.

Meerdere publieke en private partners

Voor het Klimaat Adaptatie Platform Noord-Nederland werken meerdere publieke en private partners – o.a. Wubbo Ockels School for Energy and Climate van de Rijksuniversiteit GroningenHanzehogeschool GroningenNoorderpoorthet Alfa CollegeCampus GroningenBbengde provincie Groningende gemeente GroningenGlobal Center on Adaptation – en de Universiteit van het Noorden samen aan het oprichten van het platform met als doel om initiatieven op het gebied van onderzoek, onderwijs en outreach in Noord-Nederland te elkaar verbinden en te versterken.

 

Vanuit het Klimaat Adaptatie Platform worden de volgende activiteiten (mede)georganiseerd:

 Opening Suikerbossie om 12 uur

Verschillende groenbedrijven aangesloten bij de Bond van Doorpakkers, en de Coöperatie SuikerBiedt steken de handen uit de mouwen om een stuk asfalt van het Suikerterrein in te ruilen voor een klein bos gevuld met struiken en bloemen. Wethouder Wethouder Financiën, Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja en Kinderburgemeester Jorn gaan het kleine bos officieel openen. En bezoekers van het festival kunnen ‘mee planten’.

 

Klimaatlab Klimaatscan op Suikerterrein van 13 tot 15, bij Bbeng

Onderzoekers van de Hanzehogeschool Groningen demonstreren hoe hitte, regen en droogte impact hebben op het Suikerunieterrein. Zij gaan vervolgens in gesprek over welke inspirerende voorbeelden er al te vinden zijn in de stad en daarbuiten, en laten je zien wat je in je eigen tuin kan doen. Kortom: aanpakken en aanpassen!

 

Publieksonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Gemeente Groningen

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen houden een publieksenquête onder bezoekers van het Suikerterrein over hoe ze omgaan met de gevolgen van klimaatsverandering.

 

Rondleidingen

Naast deze inspirerende activiteiten wordt vanuit de festivalorganisatie een aantal rondleidingen georganiseerd over het Suikerterrein met als thema de klimaatadaptieve en circulaire stad. Deze rondleidingen zijn van 13:00 tot 14:30 of van 15:15 tot 16:45.

 

Voor meer informatie en het volledige programma check de website van het SUIKERBRIJ festival

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*