Nieuw gedicht aan zijgevel provinciehuis onthuld

Het gedicht ‘Verzoening’ van Guillaume Pool is het komende jaar te zien op de zijgevel van het provinciehuis. In een speciaal daarvoor gemaakte ‘Poëzievitrine’ aan de Turfsingel heeft de provincie vorig jaar expositieruimte gecreëerd voor straatpoëzie. Elk jaar wordt hier een nieuw gedicht geplaatst van een Groningse dichter. Het nieuwe gedicht werd vandaag onthuld door gedeputeerde Tjeerd van Dekken en Douwe van der Bijl, voorzitter van Stichting Straatpoëzie Groningen.

De Poëzievitrine is een initiatief van de provincie en Stichting Straatpoëzie Groningen. Dit is een etalage aan de zijgevel van het provinciehuis, aan de Turfsingel, waarin een geïllustreerd gedicht te zien is. De Poëzievitrine is goed te zien voor mensen die op de bus staan te wachten aan de Turfsingel of vanaf de bushalte de binnenstad in lopen.

Gedicht van Guillaume Pool

Het nieuwe gedicht in de vitrine is van de hand van Guillaume Pool (93). De uit Suriname afkomstige dichter, verteller en voordrachtskunstenaar schreef speciaal voor de Poëzievitrine een nieuw gedicht. Vera Post maakte een bijbehorende, kleurrijke illustratie.

Levendig straatbeeld

Tjeerd van Dekken: “Als provincie vinden we het belangrijk dat iedereen in aanraking kan komen met kunst en cultuur. En hoe kan dit beter dan met straatpoëzie: dit is voor iedereen toegankelijk. Poëzie vergroot de woordenschat, heeft een positieve invloed op het geheugen en prikkelt de fantasie. Bovendien fleurt het gedicht ook nog eens de muur van het provinciehuis op.”

Stichting Straatpoëzie Groningen

Stichting Straatpoëzie Groningen zet zich in voor meer poëzie in het straatbeeld in de gemeente Groningen. Gedichten in de openbare ruimte verlevendigen de omgeving en dragen bij aan de ruimtelijke kwaliteit. Eerder zorgde de stichting voor een gedicht van J.J.A. Goeverneur in de Goeverneurstraat. Ook is er een bankje geplaatst aan het Van Brakelplein met een gedicht van Driek van Wissen. De stichting werkt met crowdfunding.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*