Nieuwsbrief Gemeente Groningen.

Kinderhartchirurgie moet in UMCG blijven

Kinderhartchirurgie moet in het UMCG blijven. Dat vinden alle twaalf politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen. De gehele raad wil dat het college van B&W er in ‘Den Haag’ op gaat aandringen om het voorgenomen kabinetsbesluit om de kinderhartchirurgie in Groningen te sluiten van tafel te vegen. Lees meer op de website van de gemeenteraad

Een passende zorgverzekering kan kosten besparen.

Half november hebben alle zorgverzekeraars hun prijzen bekendgemaakt voor 2023. Net zoals de meeste prijzen zijn ook deze prijzen gestegen. Daarom is het juist nu van belang om een passende zorgverzekering te vinden. Dit kan zorgkosten besparen. De Gemeente Groningen heeft een onafhankelijke vergelijkingssite gemaakt samen met de VoorzieningenWijzer. Deze kan je helpen de juiste keuze te maken. Ga naar de website en vul de zorgvergelijker in. Kijk ook op de website van de gemeente Groningen voor meer informatie over zorgverzekeringen. Let op: in 2023 gaan de toeslagen omhoog, zo ook de zorgtoeslag. De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog met ongeveer 35 euro per maand naar maximaal 154 euro per maand, afhankelijk van je inkomen. Ook zullen meer mensen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit komt doordat de inkomensgrenzen zijn verhoogd.

Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen

Op Tweede Kerstdag (maandag 26 december) zijn alle locaties van de gemeente Groningen gesloten. De loketten in Hoogkerk, Lewenborg en Ten Boer zijn de gehele kerstvakantie gesloten (maandag 26 december tot en met vrijdag 6 januari). Is je fiets uit de omgeving Grote Markt en Nieuwe Markt weggehaald? Van dinsdag 27 december tot en met zondag 1 januari kun je deze ophalen bij het AFAC fietsdepot aan de Travertijnstraat, tijdelijk niet op het Damsterplein.

Hulppakket: regeling maatschappelijke initiatieven.

Begin november is de gemeente gestart met het hulppakket om inwoners tijdelijk extra financieel te ondersteunen. Deze week begint een nieuwe regeling: financiële ondersteuning voor maatschappelijke initiatieven. Organisaties of inwoners kunnen tot 1 april 2023 gebruikmaken van deze regeling. Wethouder Eelco Eikenaar: “Mooi om te zien dat er wijkinitiatieven ontstaan die inwoners helpen de winter door te komen. Deze initiatieven steun ik van harte. Het is nu ook mogelijk financiële hulp te krijgen voor wijkinitiatieven. Zo helpen we elkaar in deze moeilijke tijd.” Lees meer in het nieuwsartikel op onze website.

Financiële bijdrage De Ruimtemakers en Werc-collective.

Op advies van de Kunstraad honoreert het college van B&W de aanvragen van De Ruimtemakers en Werc voor de bewezen talentenregeling. De ‘tweejarige bewezen talentregeling‘ geeft jonge talentvolle makers in de culturele sector een financiële bijdrage van 40.000 euro per jaar, om hen in de gelegenheid te stellen te kunnen experimenteren en ‘vlieguren’ te maken. Doel is het stimuleren van het oeuvre, cultureel ondernemerschap en zichtbaarheid zodat werk ontstaat dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse kunst in Groningen. Lees meer in het nieuwsartikel op onze website.

 

Programma binnenstad.

Van 27 tot en met 30 december worden op de gevel van het stadhuis Groningse beelden getoond. Op 31 december is vanaf 17.00 uur op de Grote Markt Groningen Telt Af. Een gratis programma met Groningse poëzie, muziek, cabaret en dans op een groot podium. Het programma van Groningen Telt Af is geschikt voor jong en oud. Daarnaast is er Poetry by Night. Van 12 tot en met 31 december verlichten gedichten van jongeren opvallende gebouwen en locaties in de stad Groningen. De gedichten zijn in het donker te lezen langs fietspaden, in parken, op het Groninger Museum en op het stadhuis. Groningse jongeren van 10 tot 18 jaar hebben ze geschreven.

Korting op je energierekening, geef jij hem ook door?

Alle huishoudens met een ‘kleinverbruikaansluiting’ voor stroom hebben in de maanden november en december 190 euro energietoeslag gekregen van de overheid. Heb jij dit geld niet nodig en wil je andere mensen helpen met dit bedrag? Ga dan naar geefhemdoor.nl. Geefhemdoor.nl is een initiatief van de Groningse gemeenteraad en verschillende maatschappelijke organisaties in onze gemeente. Het doel is om een golf van solidariteit aan te wakkeren. Ook onze wethouders doen mee met GeefHemDoor, wethouder Eelco Eikenaar bijvoorbeeld ‘geeft hem door’ aan een van de vele stichtingen in onze gemeente. Geefhemdoor.nl helpt mensen om te bepalen aan welk goed doel zij hun 380 euro, of een deel hiervan, willen doneren. De actie loopt tot 10 januari volgend jaar. Geef jij hem door? Alvast hartelijk dank voor je donatie aan één van de goede doelen! Lees verder op onze website.

Ondertekening overname Biotoop en Hortus in Haren

De gemeente is vanaf 1 januari 2023 eigenaar van het terrein van De Biotoop en de Hortus Botanicus in Haren. Dit terrein heeft de gemeente gekocht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Op donderdagochtend 22 december is hiervoor het koopcontract in de Hortus Botanicus ondertekend door wethouder Rik van Niejenhuis en Hans Biemans, vicevoorzitter college van bestuur RUG. De gemeente ziet de groene, sociale, culturele en recreatieve waarde van de Hortus Botanicus en de Biotoop. De Biotoop is een belangrijke broedplaats voor kunstenaars en ondernemers. Er wonen ongeveer 180 mensen in verschillende levensfasen in allerlei woonvormen. De tuinen van de Hortus bieden daarnaast een oase van rust en natuur. De gemeente wil deze kwaliteiten de komende jaren graag behouden. Door zelf eigenaar van het terrein te worden, bepaalt de gemeente wat er met het terrein gebeurt. De gemeente gaat praten met gebruikers, bewoners, vrijwilligers en omwonenden. Dat zal gaan over verbeteringen en wat er nodig is voor een stabiele toekomst. Meer informatie vind je op onze website.

Energie én geld besparen met Junior Energiecoach.

Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach daagt jou en je gezin uit. Met opdrachten, geheime enveloppen, puzzels en spelletjes ontdek je waar jullie kunnen besparen. Voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun ouders.
Zin om op een praktische en leuke manier te ontdekken hoeveel energie en geld jullie kunnen besparen? Schrijf je dan voor 27 januari in via de website van Junior Energiecoach. Op 3 februari starten we met de eerste opdracht en gaan we op lampenjacht. Deelname is gratis voor inwoners van de gemeente Groningen en wordt betaald door de gemeente.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*