Opvang Oekraïense vluchtelingen bij Gravenburg binnenkort geopend

Binnenkort wordt de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Maresiusstraat bij Gravenburg geopend. De bouw van de woonunits op deze locatie heeft helaas een paar keer vertraging opgelopen. Vanwege een uitgestelde levering van woonunits, zeer natte weersomstandigheden en een complex vergunningstraject is het niet gelukt om de locatie in 2023 op te leveren. Deze maand zijn we bezig met de laatste voorbereidingen; het inrichten van de woonunits en het afmaken van het grondwerk. Dat betekent dat de opvanglocatie vanaf 29 januari 2024 haar deuren opent voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Wie komen er in de woonunits wonen?

Voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne hebben we binnen de gemeente Groningen drie hoofdlocaties aangewezen: het Nescio-hotel in Haren, de Frascati-locatie in Groningen en, vanaf 29 januari 2024, de locatie de Held III.

Oekraïense vluchtelingen, vanuit de locaties in Onnen en de Avondsterlaan in Groningen, verhuizen begin februari naar de Maresiusstraat 22a. De locatie in Onnen wordt gesloten en de locatie aan de Avondsterlaan krijgt een nieuwe bestemming.

Aan de Maresiusstraat zijn inmiddels 30 studio’s beschikbaar, die geschikt zijn voor 2 personen. Daarnaast staan er 35 woonunits voor gezinnen. In deze woningen vangen we in eerste instantie 120 vluchtelingen op. Dit zijn met name moeders met kinderen, die over het algemeen al 2 jaar in Groningen verblijven. Dit wordt in 2024 aangevuld met 80 Oekraïense vluchtelingen tot een totaal van maximaal 200 personen op de locatie.

Waar gaan de kinderen naar school?
De kinderen van de locaties in Onnen en aan de Avondsterlaan gaan op dit moment naar school op OBS de Fenix en CBS de Aquamarijn. De kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar krijgen les op een Internationale Schakelklas in Groningen. Na de verhuizing blijven de kinderen onderwijs volgen op dezelfde locaties.

Waar kan ik terecht voor meer informatie en vragen?

Inloopbijeenkomst op zaterdag 27 januari 2024
Zaterdag 27 januari 2024 van 13.00-15.00 uur organiseert de gemeente een
inloopbijeenkomst voor de omwonenden van de opvanglocatie. U kunt een kijkje nemen op het terrein en in de woonunits. Ook zijn er woonbegeleiders en medewerkers van de gemeente Groningen aanwezig om uw vragen over de locatie en haar bewoners te beantwoorden.

We nodigen u van harte uit om de locatie te bezoeken!

Welkomstfeest
Later in het voorjaar organiseert een aantal omwonenden, samen met de gemeente, een welkomstfeest. Hierbij kunt u als omwonende kennis maken met de nieuwe bewoners uit Oekraïne en hun cultuur. Zodra de exacte datum van dit feest bekend is, zullen wij u hierover nader informeren.

Meer informatie staat op onze website gemeente.groningen.nl/vluchtelingen-uit-oekraine
Ook kunt u tijdens kantooruren bellen met de gemeente Groningen via
telefoonnummer 14 050 of mailen naar opvangoekraine@groningen.nl

Bron: Gemeente Groningen

Foto’s: Chandra Schreinemachers. Laatste werkzaamheden aan de opvanglocatie bij Gravenburg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*