Raadsfracties Partij voor de Dieren en D66 maken zich zorgen over vogelgriep en roepen college op tot actie

 

Honderden dode vogels in De Onlanden

Afgelopen week zijn er honderden dode vogels gevonden in De Onlanden die zijn overleden aan de vogelgriep. Natuur- en dierenbeschermingsorganisaties hebben de handen vol aan het opruimen van de dieren. Om zo snel mogelijk de verdere verspreiding van het virus te voorkomen moet er volgens de Partij voor de Dieren en D66 snel en adequaat gehandeld worden. Daarom vragen zij woensdag aan het college of zij in gesprek willen gaan met het Rijk en de provincie om tot een snelle aanpak te komen.

Dierenambulance Groningen

Daarnaast brengen ze aan het licht dat de dierenambulance Groningen fors meer kosten maakt dan gebruikelijk door de vogelgriep. Raadslid Janette Bosma (Partij voor de Dieren): “Wij zouden graag zien dat de dierenambulance Groningen financieel gecompenseerd wordt voor het opruimen van de dode dieren. De zorg voor de vogelgriepdieren leidt tot extra werk, meer beschermende pakken, ontsmettingsmiddelen en hogere dierenartskosten terwijl ze hier niet voor gecompenseerd worden. Wij vinden het belangrijk om ze hierin te ondersteunen en vragen daarom de wethouder om meer financiële middelen voor de dierenambulance om verdere verspreiding te voorkomen.”

De verspreiding van het virus brengt risico’s met zich mee

Raadslid Andrea Poelstra-Bos (D66): “Uit onderzoek blijkt dat het beleid om de verspreiding van het virus tegen te gaan versnipperd is. Volgens virologen vergroot dit de kans op een snelle verspreiding. Een zeer zorgelijke situatie wat betreft de fracties van zowel de raad als de Provinciale Staten. Daarom vragen wij beide colleges om snel de handschoen op te pakken om samen (indien nodig ook samen met het Rijk) een eenduidige aanpak te maken om erger te voorkomen. Ook zijn we benieuwd wat het college verder kan doen in de preventie van zoönosen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*