Reiziger geeft de bus in Groningen en Drenthe opnieuw een 7,9

Reizigers in de stadsbussen en streekbussen in Groningen en Drenthe beoordelen hun rit in 2023 net als 2022 met een 7,9. Het hoogwaardig openbaar vervoer (Q-link en Qliner), is ten opzichte van 2022 met 0,1 punt gedaald in de waardering van reizigers naar een 7,8. Dit cijfer is gelijk aan het landelijke rapportcijfer dat reizigers geven aan alle vormen van openbaar vervoer, blijkt uit de OV-Klantenbarometer.   

Onderzoek naar de mening van reizigers

De OV-Klantenbarometer is een landelijk onderzoek naar de mening van reizigers in het openbaar vervoer. Door dit onderzoek kunnen overheden en openbaarvervoerbedrijven de reizigerswaardering vergelijken met andere vervoerbedrijven elders in het land en in de tijd. “Net als vorig jaar hadden we te maken met rituitval door personeelstekorten. Het lijkt erop dat dit niet veel invloed heeft gehad op de tevredenheid van de reizigers, waar we natuurlijk heel blij mee zijn. Wel moeten we een kanttekening bij dit rapportcijfer plaatsen, omdat de enquête specifiek vraagt naar de huidige rit. Reizigers die hinder hebben ervaren door rituitval zijn op dat moment niet bevraagd, doordat alleen tijdens busritten de enquêtes zijn afgenomen,” zegt directeur van het OV-bureau Groningen Drenthe Rosalinde Hoorweg.

Lagere waardering voor ritprijs

In de streekbussen en stadsbussen waarderen de reizigers de veiligheid van de instaphaltes hoger dan in 2022. Een lagere waardering werd gegeven voor de ritprijs.
De sterkste daling voor Q-link is te zien in de beoordeling van reizigers over de drukte in het voertuig.
Voor de Qliner waren geen significante veranderingen in waardering ten opzichte van het vorige jaar.  

Onderzoek

Voor de 22e keer (elk jaar tussen 2001 en 2023, behalve in coronajaar 2020) is dit grootschalige onderzoek gehouden. In totaal hebben 1199 reizigers een enquête ingevuld tijdens een rit in een Qliner of Q-link. En 1827 reizigers vulden de enquête in tijdens een rit in een stadsbus of streekbus.
Alle resultaten van de OV-Klantenbarometer zijn vrij te downloaden op de pagina Resultaten OV-Klantenbarometer 2023.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*