Tuin in het zonnetje

Dit jaar investeert de gemeente, samen met bewonersinitiatief De Groene Bruggenbouwers (van Hoogkerk, Leegkerk, Gravenburg en de Buitenhof) in het vergroenen van de buurt. Veel inwoners dragen zelf graag ook hun steentje bij in hun eigen tuin. De Groene Bruggenbouwers zetten komende tijd telkens een andere tuin in het zonnetje! Deze keer: Chandra uit Gravenburg.

 

Waar word je blij van in je tuin?

“Ik word blij van alle verschillende seizoenen die zichtbaar zijn in mijn tuin. Ik vind het heerlijk om rond te lopen en te ontdekken wat er nu weer ontpopt, wat komt aanwaaien. Ik vergeet wel eens wat ik waar heb staan en dat is dan weer heel leuk om een plantje te herontdekken. Zodra de zon schijnt ben ik bezig met snoeien en waar nodig ‘onkruid’ verwijderen. Ik heb verschillende soorten planten en veel variatie.”

 

Was de aanleg goed te doen?

“De lijnen heb ik met een hovenier besproken en toen de nieuwe walbeschoeiing er kwam heb ik aangegeven dat ik zelf de beplanting zou doen. Ik ben gewoon begonnen en getracht hoog en laag af te wisselen samen met vaste planten en bollen. Waar ik vooral naar keek in het begin is wat het goed doet op deze grondsoort en zoveel mogelijk tegen wind kan. Verschillende sites geven aan wat het goed doet. Dan kies je wanneer wat bloeit en heb je ieder moment in je tuin plezier. Het is vooral proberen, je oor bij anderen te luisteren leggen en doen. En plezier hebben van wat je ziet!”

 

Wat zijn je wensen voor de tuin?

“Niet zozeer voor de tuin, als wel voor de oprit. Ik heb naar de hovenier geluisterd en deze is volledig versteend, ik had naar mezelf moeten luisteren en een deel grind of waterdoorlatende beton moeten plaatsen. Nu ga ik creatief klinkers eruit halen in een patroon waar dan weer groen doorheen kan groeien. Daarnaast wil ik nu bij vervanging van planten vooral naar inheems gaan.”

 

Heb je nog tips voor beginnende tuiniers?

“Kijk vooral bij kwekers in de buurt: de kans is dan groter dat planten en bomen aanslaan. Daarnaast kijk ik naar onbespoten. En vind ik het leuk om te kijken wat ik zelf kan bijdragen en voor de portemonnee aantrekkelijk is: kijk naar andere tuinen, neem stekjes, volg tuinmanieren op YouTube en koop appelboompjes bij corazonshop.nu voor fruitbomen die gered worden van snipperen.”

Foto en tekst door: Ceciel Nieuwenhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*