Voorlopig geen asielzoekers in kantoorpand langs A7, eerst gesprek met omwonenden

Er komt voorlopig geen opvang voor asielzoekers langs de A7. De gemeente Groningen wil eerst met omwonenden in gesprek. Afgelopen dinsdag maakte het stadsbestuur nog bekend dat er op korte termijn tussen de twee- en driehonderd asielzoekers worden opgevangen in een kantoorpand aan de Eemsgolaan bij Hoogkerk.
Omwonenden en raadsleden moesten dat nieuws via de media vernemen. In de plannen van de gemeente zou het kantoorgebouw eerst dienen als noodopvang en na een jaar als permanent asielzoekerscentrum.

Bewoners krijgen brief

Een woordvoerder van de gemeente zegt nu dat de bewoners aankomende maandag of dinsdag een brief ontvangen met meer informatie over hoe de gemeente met hen in gesprek wil.
De oppositie in de Groningse gemeenteraad sprak tijdens de raadsvergadering woensdag over ‘een gebrek aan fatsoenlijk overleg’ en noemde de gang van zaken een ‘overvaltechniek’.

Onbekend waar asielzoekers nu moeten verblijven

Het stadsbestuur erkende dat de gang van zaken ‘absoluut niet de schoonheidsprijs verdient’. Verantwoordelijk wethouder Manouska Molema zei ‘niet anders te kunnen’. Volgens haar kunnen de asielzoekers uit het overvolle opvangxcentrum in Ter Apel nergens anders terecht. ‘Anders laten we eerst tweehonderd mensen een week buiten in het gras slapen.’
Op de vraag waar de asielzoekers nu moeten verblijven, kan de gemeentewoordvoerder geen antwoord geven: ‘Dat moet je aan het COA vragen.’

Permanente opvang

Vanaf volgend jaar wil de gemeente zo’n duizend asielzoekers permanent kunnen opvangen. Daarom is de Eemsgolaan net als de Sint Petersburgweg, waar plek is voor 600 mensen, in beeld als permanente opvanglocatie.

COA heeft begrip voor besluit

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt begrip te hebben voor het uitstellen van de opvang. ‘Omwonenden goed informeren is ook heel belangrijk’, zegt een woordvoerder. De groep asielzoekers die naar de Eemsgolaan zouden gaan, blijven nu waar ze zitten. Ook wordt bekeken of ze kunnen worden verspreid over andere locaties. ‘Daardoor blijft de druk op de opvang hoog.’

Update: Het artikel is aangevuld met een reactie van het COA.
Bron: RTVNoord

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*