Willemien Terpstra benoemd als nieuwe CEO van Gasunie

De minister van Financiën heeft, op voordracht van de raad van commissarissen en na een positief advies van de ondernemingsraad, Willemien Terpstra benoemd als CEO en voorzitter van de raad van bestuur van de N.V. Nederlandse Gasunie. De benoeming per 1 maart 2024 geldt voor een periode van vier jaar.

 

Volgt Han Fennema op

Willemien Terpstra is op dit moment Global Vice President Decarbonization bij het internationale chemieconcern LyondellBasell, waar zij verantwoordelijk is voor CO2-reductie van de wereldwijde activiteiten van het concern. Zij volgt Han Fennema op, die eerder dit jaar zijn voornemen bekend maakte om na bijna tien jaar terug te willen treden als CEO van Gasunie. Fennema treedt per 1 november 2023 terug als CEO. Tot het aantreden van Willemien Terpstra zal het voorzitterschap van de raad van bestuur worden waargenomen door de CFO van Gasunie, Janneke Hermes.

Wij zijn bijzonder verheugd

Pieter Duisenberg, voorzitter van de raad van commissarissen: “Wij zijn bijzonder verheugd met de komst van Willemien Terpstra. Zij heeft een grote ambitie om de maatschappelijke opgave van de energietransitie verder vorm te geven. Met haar kennis, ervaring en capaciteiten is zij zeer geschikt om leiding te geven aan de strategische ontwikkeling van Gasunie en de realisatie van onze toekomstagenda in waterstof, warmte, CO2 en (groen) gas. De raad van commissarissen ziet in haar een bevlogen opvolger van Han Fennema, aan wie wij veel dank verschuldigd zijn. Onder zijn deskundige, gedreven en nuchtere leiding heeft Gasunie zich ontwikkeld van gastransportbedrijf naar een duurzame energie-infrastructuur onderneming. Daarmee heeft Han een sterk fundament gelegd voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Gasunie.”

Ben enorm gemotiveerd

Willemien Terpstra, aankomend CEO van Gasunie: “Ik ben enorm gemotiveerd om samen met alle Gasunie medewerkers verder te bouwen aan het energiesysteem van de toekomst, waarin we duurzaamheid, betrouwbaarheid en leveringszekerheid met elkaar in een nieuwe balans moeten brengen. Gasunie speelt een cruciale rol in de energiesector en heeft een ambitieuze toekomstvisie op de energievoorziening in Nederland en de landen om ons heen. Ik kijk ernaar uit om de komende jaren mijn bijdrage te leveren aan de realisatie van die toekomstvisie en met Gasunie belangrijk te zijn in de verduurzaming van onze samenleving.”

Studeerde bedrijfskunden aan Nyenrode Business Universiteit

Willemien Terpstra (Hallum, 1970), studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode Business Universiteit en haalde haar MBA aan Emory University in Atlanta (Verenigde Staten). Ze begon haar loopbaan bij Arco Chemical (een voorloper van LyondellBasell) in Rotterdam en vervulde een groot aantal senior management functies bij diverse business units binnen het internationale concern. In haar huidige functie is ze als Global Vice President Decarbonization verantwoordelijk voor verduurzaming, energiebesparing en CO2-reductie van de wereldwijde activiteiten van LyondellBasell. Willemien is getrouwd en heeft vier kinderen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*