Lies in Zicht. Delen

Lies van der Wal-Oosterhoff

We zitten met elkaar midden in het feestgedruis van de laatste maand van het jaar. Sinterklaas, de goedheiligman die op 5 december zijn verjaardag viert. Een feest met pakjes, gedichten en surprises. Dan de kerst wat vroeger een meer kerkelijk karakter had. Maar tegenwoordig komt de Kerstman met zijn rendieren en pakjes meer in beeld.

Het komt in mijn beleving zo over dat we graag nog dingen willen rechtzetten en daardoor delen. Het is best vreemd dat we het juist in de donkerste tijd van het jaar doen. Als je ver terug gaat in de tijd is het helemaal niet logisch dat we in december dingen weggeven. Tenminste, ik denk dat het vroeger een hele moeilijke tijd was. Dat er helemaal niets te delen viel. De meeste mensen waren blij dat ze zelf de eindjes aan elkaar konden knopen. Brandstof als kolen, turf en olie waren duur. En wat te denken aan gewoon eten en drinken? Maar misschien is juist daarom wel van belang geweest dat de mensen die wel konden delen, het ook deden, en zo op hun beurt de armere medemens erdoor hielpen.

Met of zonder de Kerstman of Sinterklaas vind ik het zelf altijd leuk om dingen weg te geven. Ik doe meestal wel een handeltje met een boer of een kennis met landbouwproducten. Laatst heb ik wat appels en winterpenen op de kop getikt. Ik heb het zakjes gedaan en op het werk gratis weggeven. En dat is zo leuk! Er zijn veel mensen erg blij met zulke acties en het geeft me een goed gevoel. Ik doe dit soort dingen anoniem maar getuige de reacties kon men toch raden dat ik erachter zat. Bekend of niet, ik vind het leuk om dingen te delen. Het kost bijna niets en de mensen zijn blij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*