Lies in Zicht; Mystiek

Lies van der Wal-Oosterhoff

Als je het woord opzoekt dan staat er: Mystiek (van het Griekse μυστικός, mystikos, `geheimzinnig`) betreft het hartstochtelijk streven naar een persoonlijke vereniging van de ziel met God. In mijn beleving was de ervaring van maandagmorgen heel vroeg mystiek. Nu weet ik niet hoe ik de woordverklaring die hierboven staat er mee kan verenigen maar de maansverduistering is voor mij mystiek.
Al heel lang had ik deze ‘bloedmaan’ al in mijn agenda gezet omdat het toch iets moois is om naar te kijken. Ik denk dat oude volken er hele rare gedachten op na hielden als ze een bloedmaan zagen. Waarschijnlijk werden er wrede ceremonies aan gewijd want het is wel heel apart en voor sommige angstaanjagend hoe zo’n maan eruitziet.

Gelukkig is er voor ons met alle kennis is het één en ander te verklaren. Behalve de maansverduistering, dus de bloedmaan was het ook nog eens een supermaan en de wolfmaan. De wolfmaan omdat het de eerste volle maan van het jaar is. Supermaan omdat de maan als volle maan heel dicht bij ons, de aarde, stond. Daardoor lijkt hij groter en helderder dan normaal. Dus deze keer een drie in één.
Ik zelf heb wel iets met de maan en ik weet dat bijvoorbeeld je slaap, maar ook het groeien van struiken, planten en bomen, erdoor beïnvloed kunnen worden. Ik heb altijd last van de volle maan en dat heeft niets met horrorverhalen uit te staan. Het slapen wil niet en men zegt dat het komt door de energie die de maan zou geven. Misschien heeft het ook wel met mijn geboortetijdstip uit te staan. Ik ben geboren bij volle maan.

Hoe dan ook, het hemellichaam blijft mystiek. Je kunt de oplichtende bol altijd bewonderen want hij staat iedere avond aan het firmament. Soms als streepje en andere keren als een mooie rode bol.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*