Naomi aan ’t woord; Lang leve de zorg

Gespannen zit mijn zoon naast mij in de wachtkamer van het ziekenhuis. Niet zo’n held met naalden, maar hij moet er toch echt aan geloven, het verwijderen van een onrustige moedervlek. De ingreep viel gelukkig reuze mee en het was zo gepiept. Wat echter niet mee viel was de rekening. €435! Jawel, 435 euro voor het verwijderen van een moedervlek. Nog geen 5 minuten waren we in de behandelkamer. Verdovingsprikje er in, schraper over de moedervlek en pleister erop. Meer niet! En daar betaal je dan 435 euro voor. Niet normaal.

Met het laagst mogelijke eigen risico in Nederland betaal je dan dus 385 euro voor het weg laten halen van een moedervlek. Sowieso is het een maf zorgsysteem wat wij hebben. Meer dan 100 euro per maand, en dus ruim over de 1000 per jaar betaal je aan premie. Premie die je betaalt voor het geval je een keertje wat hebt. En dan heb je wat, en dan betaal je gewoon 385 euro zelf. Meer dan 1000 euro aan premie en 385 euro aan eigen risico terwijl je op jaarbasis één ingreep hebt van 435 euro. Toch fijn dat er in ruil voor die honderden euro’s die je elk jaar betaald, 60(!) euro wordt vergoed.

Elke keer als wij hier thuis verhalen horen over ambulanceritjes dan denken we maar één ding, daar gaat zijn eigen risico. Zulke hoge bedragen zorgen er toch bijna voor dat je zorg zou weigeren. En dat is waar een probleem ontstaat. Voor kleine klachten minder snel naar de dokter wegens de bizarre bedragen kunnen er toe leiden dat heftigere dingen onopgemerkt blijven en dat je er te laat bij bent. In mijn ogen een probleem dat ontstaat door de rare manier waarop ons zorgsysteem werkt.

Één ding scheelt. Het eigen risico is nu al op dus de rest van het jaar kunnen we weer gerust brokken maken!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*