Tom schrijft; Steken met een afgekauwd potlood

Parijs, 07-01-2015. Een Franse cartoonist bijt nog eens op zijn afgekauwd potlood wanneer hij de laatste hand legt aan een cartoon. Hij krabt aan zijn kruin en kijkt op de klok. Het is half 11. Hij werkt aan een cartoon die de volgende dag in de ‘Charlie Hebdo’ zal staan. Een grappige cartoon of juist een ontroerende. Misschien wel een cartoon die de tekentovenaar al lang in z’n hoofd had zitten of een cartoon die hij zojuist had verzonnen. Als de Fransman anderhalf uur in de toekomst had mogen kijken. Had hij zichzelf dan getekend? Omringd door een plas bloed, doorzeefd met kogels en liggend op het kliklaminaat waar zijn bureaustoel nu probleemloos overheen rijdt. Het zou een tekening zijn waarvan niemand weet hoe hij eruit zou hebben gezien. Een tekening die niemand wil zien.

De Islamitische Staat. Een sekte fundamentalistische moslims. Barbaarse ideeën. Onmenselijke daden. De journaals staan er iedere dag ‘bomvol’ mee. Idealistisch als Hitler. Meedogenloos als Mengele. Het is een tijdmachine waarin Henk en Ingrid, Maximilian und Katarina en Jean et Marie zitten. Een achtbaan waarvan niemand weet wanneer het eindigt. Of het eindigt. De wereld wordt gebrainwasht met onthoofdingsfilmpjes. Men mag niet meer denken wat men denkt. Men mag niet meer vinden wat men vindt. Men mag niet meer zeggen wat men zegt. Het zwijgen wordt ons door geweld opgelegd. Grof geweld. Gebruikt door koelbloedige, radicale moslims met bivakmutsen en Kalashnikovs.

Wij: journalisten, columnisten, cartoonisten, cabaretiers enzovoort. Laat ik het hebben over ‘de sprekende gilde’. Ik spreek in de wij-vorm. Wij brengen nieuws. Wij zijn nieuwsgierig. Wij presenteren. Wij tekenen. Wij maken mensen aan het lachen. Wij ontroeren. Wij leven mee. Wij steken. Wij steken? Ja, wij steken. Maar niet met messen, machetes of iets wat dan ook maar met geweld te maken heeft. Wij steken de draak. Met jou, met jouw geloof, met een geile Limburgse burgemeester en met een coke-snuivende oud-presentator. Wij doen dat want wij leven in Europa. Er is een wet in datzelfde Europa. Een wet met de naam: vrijheid van meningsuiting. En of jij nou lid bent van de Islamitische Staat, Barack Obama of Vladimir Poetin heet en het daar niet mee eens bent. Geweld is niet de oplossing. Geweld is nooit de oplossing. Steken mag. Zolang het met de draak is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*