Ecopark commissie besluit om te stoppen

Hoogkerk – Op donderdag 31 maart 2022 kwam de Ecogroep bijeen. Na rijp beraad heeft de groep besloten om te stoppen. Er zijn op dit moment nagenoeg geen vrijwilligers meer. De groep werd steeds kleiner met vrijwilligers. We hebben nog wel een oproep gedaan in de Koerier van de Westerkrant voor uitbreiding maar helaas de Coronatijd heeft er geen goed aan gedaan.

We konden niet met regelmaat aan de slag in het Ecologisch gebied. De enkele keer dat we bijeenkwamen om de wilgentunnel en het insectenhotel te herstellen en het zwerfvuil op te ruimen was voor nieuwe vrijwilligers geen uitdaging. Zij gingen op zoek naar een andere invulling.

Op 13 maart 2018 ontstond de “Vriendengroep Ecologisch park”. Er werd een plan van aanpak gemaakt door de “doe- en denkgroep” om het achterstallig onderhoud weg te werken. Mede dankzij deze grote groep is het park hersteld. Er werd stevig gesnoeid en gemaaid.

In het “Werkplan” van 3 jaar in samenwerking met de Gemeente en het Landschapsbeheer zijn de meest gestelde doelen na 3 moeizame jaren wel behaald. De speeltoestellen zijn vernieuwd, er is een insectenhotel gekomen, bijenkasten zijn geplaatst en er is een wilgentunnel gekomen. Samen met het Landschapsbeheer hebben we een actiekalender opgesteld. Een aantal van ons heeft een zeiscursus gevolgd. Met de Gemeente hebben we goede afspraken gemaakt over het reguliere onderhoud. We zien met regelmaat dat het riet wordt gemaaid en struiken worden gesnoeid. Het slootje tegen de omheining aan van de Suikerfabriek wordt nog hersteld en er wordt naar wens van de Ecogroep binnenkort nog een aantal bomen geplaatst.

Helaas zijn een aantal doelen niet behaald: wilde planten inzaaien bleek niet mogelijk vanwege de rijke bodem (terragrond van de Suikerfabriek). Ook de beoogde zitkring op de heuvel voldoet niet aan de verwachting om scholen de mogelijkheden te geven voor een buitenles. Als “Vriendengroep Ecologisch park” willen we de Kreukelhof bedanken voor het beschikbaar stellen van de ruimte waar we met vele ecovrienden bijeen konden komen.
We merken dat het ecopark (en natuur} weinig leeft bij bewoners. Mocht er alsnog belangstelling zijn voor hulp bij het onderhoud van dit stukje natuurgebied dan kunt u zich aanmelden bij de VWH. Misschien lukt het dan om samen met een paar leden van de stoppende ecogroep, nieuw leven in te blazen in dit mooie Ecologisch gebied.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*