Groen licht voor historische haven Hoogkerk

Hoogkerk – Afgelopen week heeft het college van de gemeente Groningen ingestemd met het kredietvoorstel van 395.000 euro voor de aanleg van een historische haven aan de UT Delfiaweg in Hoogkerk.

Dit betekent dat de aanleg van de haven dit jaar kan beginnen. De haven zal bestaan uit een kade met ligplaatsen voor minimaal zes schepen. Omdat permanente woonschepen niet mogelijk zijn op de locatie, wil de gemeente in samenwerking met de stichting historische haven (in oprichting) werken met een zogenaamde ‘schepencarrousel’, waarbij schepen voor een termijn van drie maanden in de haven kunnen liggen, met een maximale verlenging van nog eens drie maanden. De stichting zal gaan bepalen welke schepen in aanmerking komen voor een plek in de historische haven. Naast woonschepen zijn er plannen voor een museumschip en een schip van scouting Groningen.
Het idee voor een historische haven begon met initiatiefnemer Martijn Schuitemaker in 2016. Samen met de Vereniging Wijkraad Hoogkerk (VWH) werd een enquête gehouden onder de bewoners van Hoogkerk. Daar bleek dat er veel enthousiasme was voor het plan. Via de wijktop drie, waarbij bewoners projecten kunnen aandragen bij de gemeente Groningen, werd het plan op de agenda gezet. In overleg met de VWH en betrokken bewoners ging de gemeente aan de slag met een onderzoek naar de locatie en de voorwaarden voor aanleg van de haven. Al snel bleek dat permanente woonschepen niet mogelijk waren vanwege de industrie in de omgeving (met name de Halm). Een oplossing werd gevonden bij de stichting Schepencarrousel, waaraan verschillende havens in Nederland meewerken. Daarbij verblijven historische woonschepen voor een bepaalde tijd in een daarvoor bestemde haven. Het college koos in 2019 voor een uitgebreid ontwerp, met een wandelgang langs de ligplaatsen. Mede door inzet van de stichting in oprichting en wijkwethouder Paul de Rook gaat de historische haven nu realiteit worden.

Historische plek
Hoogkerk kent een rijk schippersverleden met het Hoendiep als een van de drukste vaarwegen in Nederland begin twintigste eeuw. Een deel van deze historie komt nu weer terug met de aanleg van de haven. De VWH en de stichting historische haven hebben grote plannen en ideeën om de haven verder uit te breiden met een wandel- en fietsroute en een kiosk met historische informatie over de scheepvaart op het Hoendiep. Daarnaast wordt er samengewerkt met het Scheepvaartmuseum in Groningen. Het wordt een iconische plek voor Hoogkerk en een trekker voor bezoekers uit de omgeving!

Foto: Els Zuidema (VWH) en Martijn Schuitemaker (rechts) staan Radio Noord te woord op locatie.

1 Comment

  1. Er staat dat Hoogkerkers hier een mening over konden geven en dat die uitslag positief was bij de VWH maar heb diverse Hoogkerkers gesproken die van niets weten.Het zelfde was met dat stuk ijzer op de rotonde. Els Zuidema schreef op internet dat de Hoogkerkers daar voor gekozen hebben maar ik weet van niets en heb haar gevraagd waar wij Hoogkerkers konden stemmen voor deze dingen. Heb nog steeds geen antwoordt.
    Er ligt nu een Tjalk die daar weg moet zak ik op facebook bij de groep ( IK KOM VAN HOOGKERK ) Maar dat de Hoogkerkers ervoor zijn en hun mening hebben kunnen geven heb ik nergens vernomen en anderen ook niet. Schijnbaar heeft de VWH een stemming onder het bestuur gehouden. Wordt dit door jullie wel gecontroleerd of neemt de Westerkrant dit allemaal maar klakkeloos aan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*