
Door: Melanie & Anouk (Junior-reporters)
Hoe is dit begonnen?
Het is begonnen met Dylano die mee wilde doen aan de verkiezing voor kinderburgemeester. Hij was het helaas niet geworden, maar die had zoveel goede ideeën en toen dachten we: ‘daar moeten we wat mee doen’. Het duurde best wel lang na al die overleggen en uiteindelijk zeiden ze hier moeten we toch wel wat meedoen.
Waarom zijn jullie dit opgestart?
Dit hebben wij opgestart om kinderen te leren dat hun stem ertoe doet. En als ze zich dan ergens voor inzetten ze dan ook met plannen kunnen komen en dat we die misschien samen kunnen uitvoeren. We vinden dit belangrijk, omdat wij vinden dat kinderen ook op een veilige speelplek moeten kunnen spelen. Op sommige scholen hebben ze ook al een les hierover gehad; om te laten weten dat hun stem telt.
Het kan soms heel lang duren voordat je iets gerealiseerd hebt, omdat je vaak samen met de gemeente moet samenwerken. Daarvoor heb je een lange adem nodig. Het is dus belangrijk dat we haalbare plannen proberen uit te werken. Het is het mooist voor de kinderen wanneer we ook echt resultaat zien.
Is het alleen gericht op Hoogkerk?
In principe is het voor Hoogkerk. Maar wanneer het een fantastisch plan is voor bijvoorbeeld het Stadspark. Dan gaan we wel kijken wat mogelijk is. Maar ik denk niet dat kinderen daar snel mee zullen komen, omdat de kinderen vooral kijken naar wat nodig is in hun eigen omgeving.
Hoeveel nieuwe plannen van kinderen denken jullie dat er gaat komen?
We hopen dat we in één schooljaar met 3 plannen aan de slag kunnen. Dat kan heel klein zijn van een bepaalde prullenbak, of wat groter bijvoorbeeld een actie tegen pesten. Het aantal hangt ook samen met de omvang van het plan. In Leeuwarden waar ik op bezoek ben geweest, daar hebben ze bijvoorbeeld heel hard gewerkt voor een lokaal waar kinderen samen konden komen om te chillen. Dat was er niet. Dat is een heel groot plan en dat heeft heel lang geduurd voordat dat gerealiseerd is. De fitnesstoestellen bij de Ruskeveenseplassen die zijn er gekomen doordat bewoners daarom gevraagd hebben. Dat is dan een voorbeeld van een wens van volwassenen, maar kinderen kunnen ook zulke ideeën hebben. En wij helpen ze daar dan bij. Bijvoorbeeld een speelplein.
Wat vinden jullie de mooiste plannen?
Zowel praktische oplossingen als een prullenbak als speeltuinen vinden we leuk om mee aan de slag te gaan. Ideeën van kinderen kunnen ook effect hebben op de volwassenen. Je moet dus allereerst goed kijken of de wensen van kinderen haalbaar zijn, maar ook of ze passen bij de wensen die andere mensen in die omgeving hebben. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om bij wijze van spreken een heel nieuw pretpark op te zetten en daarbij voorbij te gaan aan de wensen van andere bewoners. Daarnaast is het ook leuk om bijvoorbeeld met de kinderwijkraad op bezoek te gaan bij de gemeenteraad of een andere kinderraad. Je leert zo ook heel veel door deel te nemen aan de kinderwijkraad.
Wat leer je dan zoal?
Je krijgt er meer zelfvertrouwen van. Het is toch knap wanneer je zo op volwassenen afstapt. Je leert voor jezelf op te komen en na te denken. Je wordt er mondiger van. En je leert omgaan en te luisteren naar andere kinderen en volwassenen. En natuurlijk hoe je moet samenwerken. Met een heel moeilijk woord: je leert democratisch burgerschap. Dat betekent dat je leert hoe het later werkt in de volwassen maatschappij. Hoe het werkt in de politiek en dat je mening ertoe doet.
Wat als de kinderen een plan hebben maar de gemeente vindt het niks?
We gaan zeker weten discussiëren met de gemeente. En als ze het echt niet leuk vinden proberen we het op een andere manier. We doen het met de kinderen, zo leren ze ook als het niet op die manier kan dat je dan een andere manier opzoekt en als je iets wil bereiken dat je er ook echt moeite voor moet doen. En als het echt niet wil gaan we proberen om naar de burgemeester te gaan en daar gehoor te krijgen.
Hoe komen jullie aan geld voor een plan?
De gemeente betaalt het grootste gedeelte en de buurtbewoners soms een klein beetje. Je kan ook denken aan het oranje fonds en vooral aan Jantje Beton als het gaat over buiten speel plekken. Ze zijn dan ook vaak betrokken bij de buitenspeeldag. Zij hebben altijd wel geld. Mamamini is een winkel die tweede hands spullen verkoopt en de opbrengst gaat naar goede doelen. Hier in Hoogkerk hebben we ook een gebiedsteam waar we geld van kunnen krijgen.
Wat vinden jullie het leukste aan de kinderwijkraad?
We vinden het heel leuk om samen met de kinderen te werken en ze te laten zien dat als je iets wil dat je er echt voor moet werken. Dat ze leren echt dingen zelf te regelen en te organiseren.
Wat doen jullie nog meer bij het jeugdwerk?
Als je alles wilt weten moet je even kijken op www.check050.nl
We organiseren activiteiten voor kinderen en jongeren vanaf 4 jaar en er is nu ook een heel leuk zomeractiviteiten programma.
Betalen jullie alle uitstapjes?
Als je je aanmeldt bij de gemeente kan je een stadjerspas krijgen met deze pas krijg je op veel dingen korting en kunnen kinderen die in armoede opgroeien ook meedoen met leuke activiteiten. Ze krijgen bijvoorbeeld een kaartje om te gaan zwemmen of om naar de bioscoop te gaan.
Als er te weinig begeleiders zich aanmelden gaat het dan nog door?
We gaan sowieso beginnen al moet Tjebelina het alleen doen. We zijn nu op zoek naar kinderen die zich op willen geven en volwassenen die als begeleider mee willen helpen.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Theressa van Jeugdwerk Hoogkerk.
theressa.nanninga@wij.groningen.nl
of tel nr 0621884892
Geef als eerste een reactie