Rodin Group zorgt voor snel internet

Hoogkerk – Hoek Zuiderweg en De Verbinding: tot enkele jaren geleden was in dit bedrijfspand Steelande gevestigd, tot die woningcorporatie opging in Wierden en Borgen. Nadat het pand een hele tijd heeft leeg gestaan, zetelt hier sinds de zomer de ‘Rodin Group’ . Wat is dat voor bedrijf? Tijd voor een gesprek met directeur Jan Peter de Groot.

“Ons bedrijf bestaat sinds 2012. Toen begonnen we met een eerste supersnelle radioverbinding tussen de beurzen van Frankfurt en Londen. Samen met mijn compagnon Bernie Stanneveld ben ik vanaf dat moment actief in het aanleggen, verbeteren en onderhouden van internetverbindingen.”

Hybride
Vorig jaar heeft de Rodin Group de provinciale aanbesteding ‘Snel Internet Provincie Groningen’ gewonnen. Binnen die regeling kunnen we de buitengebieden van de provincie aansluiten op een snelle verbinding. Het gaat daarbij om meer dan 13.000 aansluitingen die verspreid over Groningen liggen. In gebieden waar andere partijen geen snelle internetdiensten aanbieden. Dat vergt een goed doordacht plan. “We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen, onderhouden en exploiteren van breedband internet- en telecomoplossingen in Nederland, Duitsland, en België’. Dat doen we vanuit de hoofdvestiging hier in Hoogkerk en een nevenvestiging in Amersfoort. We zijn goed in het aanleggen van zogeheten hybride – zeg maar gecombineerde – netwerken, waarbij we glasvezel en radioverbindingen combineren.”

En juist dat hybride systeem lijkt voor het buitengebied van Groningen de ideale oplossing. “We leggen dan glasvezelverbindingen aan waar dat kan. Maar er zijn ook locaties waar het niet mogelijk, heel moeilijk of extreem kostbaar is om een glasvezel aan te leggen. Gelukkig kunnen we deze adressen toch aansluiten door gebruik te maken van een zendmast. Draadloos dus. Via een radioverbinding.”

Personeel nodig!
Straks, in januari, gaan ze echt de boer op – om het zo maar eens te zeggen: de monteurs die de aansluitingen gaan maken zodat iedereen die zich aangemeld heeft straks gebruik kan maken van de snelle verbinding. “Daarvoor zijn we nog op zoek naar vakmensen. Vooral mensen met een elektrotechnische opleiding. Maar vooral mensen die van aanpakken houden. En natuurlijk: wij willen het liefs mensen hier uit de directe omgeving. Want zo zien wij dit project: van, voor en door Groningers!”
Wie op de vacaturepagina van de Rodin Group kijkt (www.rodin-group.com/vacatures) ziet meteen welke vaklui gezocht worden, dus welk soort werk er te doen is: glasvezel engineer, antennebouwer, monteur huisaansluitingen, wireless engineer …. dat spreekt voor zich!

Hart voor Groningen
Met het broadbandproject wil de provincie de buitengebieden op de digitale snelweg te zien krijgen en te houden. Daarin past dat het plan om de mensen daar gratis aan te sluiten op snel internet. Te beginnen bij het aardbevingsgebied, waar de werkzaamheden dit jaar al zijn begonnen.

Jan Peter de Groot woont vlakbij, om precies te zijn in de wijk Reitdiep. Als Groninger voelt hij zich dan ook persoonlijk betrokken bij het project. “Het is ook de reden dat wij, als Rodin Group, zo graag in Groningen zitten. Als we samenwerken met andere bedrijven, met onderaannemers, dan zoeken we Groningse bedrijven. In onze tak van sport noemen we dat ‘local to local’. Waarom zou je van ver halen wat je ook dichtbij kunt vinden? We hebben bijvoorbeeld in de afgelopen maanden bij de inrichting van ons kantoor veel lokale ondernemers over de vloer gehad. En ook het zoeken naar personeel uit de streek past bij onze aanpak. Ik hoop dan ook dat we snel als Hoogkerkers bekend zullen staan!”
Het pand van Rodin ligt naast een paar basisscholen. Toch hoeft de buurt niet bang te zijn voor overlast door Rodin monteurs, als die straks de provincie intrekken om overal internetaansluitingen te verzorgen. “Kijk, het onderdeel civiele techniek (ondergronds kabels aanleggen) is straks voor ons afgerond en zijn de onderaannemers hiermee aan het werk. In ons magazijn bereiden we het werk voor zodat de monteurs op pad kunnen. Aan het einde van de werkweek komen ze met een lege wagen terug. Je ziet: we hebben het zo opgezet dat de omgeving nauwelijks hinder hoeft te ondervinden van onze werkzaamheden!”

Tekst: Rinus Woesthuis
Foto’s: Alex Wiersma

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*