Sluiting Bakkerij Toonder (1954-2020)

Hoogkerk – Na 66 jaar sluit Bakkerij Toonder, al die jaren een begrip in Hoogkerk en in de wijde omgeving, de deuren. In 1954 startten Pa en Moe Toonder aan de Middenweg met de warme bakkerij annex winkel. De slogan “GEZOND EN GROOT MET TOONDERS BROOD” werd vanaf het begin gehanteerd. Tot aan de dag van vandaag hoor je deze zeer bekende zin nog regelmatig langskomen.

Op 14-jarige leeftijd deed zoon Hans zijn intrede in de bakkerij. Al op 18 jarige leeftijd ( toen nog minderjarig) werd Hans, echter niet zonder slag of stoot, deelgenoot in de maatschap. Doordat hij minderjarig was moest de Dienst Sociale Zaken toestemming geven tot toetreding tot de maatschap. Na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan in andere bakkerijen trad de 20 jarige zoon Eise toe tot het familiebedrijf. Vervolgens ondernam hij op 23 jarige leeftijd de stap om ook toe te treden tot de, zeer goed in de markt liggende, maatschap. De echtgenotes Wieneke en Marian verkochten na en deels met Moe Toonder in de winkel, waar al die tijd veel loop op is geweest, de vele broodsoorten, gebak, koeken en andere heerlijke versnaperingen. Gedurende de 66 jaar wist de bakkersfamilie zich verzekerd van een grote klantenkring.
Hieruit kun je concluderen dat men zeer te spreken was over de kwaliteit van de producten. De familie heeft het werk altijd met passie voor het vak en vooral ook met heel veel plezier uitgeoefend. Het produceren en het verkopen van de kwaliteitsproducten werd beleefd als een hobby. Naast het beëindigen van de ‘hobby komt er tevens een einde aan een tijdperk die de familie als een fantastische tijd heeft ervaren.

Met pijn in het hart hebben Hans ( 71 jaar), Wieneke ( 73 jaar), Eise (66 jaar) en Marian( 67 jaar), vanwege de leeftijden en een gebrek aan opvolging, het moeilijke besluit genomen om de deur, met ingang van 1 maart, definitief te sluiten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*