Tjamme Vis viert “uitzwaaifeestje”

Hoogkerk – Op 15 november is het zover. Tjamme Vis neemt dan met een ‘uitzwaaifeestje’ afscheid van zijn Woonstyle Tjamme Vis. Hij gaat nu van een welverdiend pensioen genieten, nadat hij en Gerda begin dit jaar het stokje al hadden overgedragen aan zoon Roelof en schoondochter
Wietske. Een mooi moment om even met Tjamme en Roelof in de geschiedenis te duiken van dit familiebedrijf met friese wortels.

Friese wortels?
Tjamme Vis: “Jazeker, ik kom uit de Knipe bij Heerenveen. Mijn ouders hadden daar een textielwinkel en later in Heerenveen een woningtextiel- en meubelzaak. Op mijn 15e ben ik daar begonnen; je kunt dus gerust stellen dat dit werk me met de paplepel is ingegeven! Daarna heb ik in Heerenveen tussen 1981 en 1991 nog tien jaar lang voor een baas gewerkt.”

Waarom de overstap naar Hoogkerk?
“Ik hoorde dat Woonstyle Jens de Vries op zoek was naar een bedrijfsleider met mogelijkheid van overname Dus Gerda en ik naar Hoogkerk om eens een kijkje te nemen en met de eigenaar te praten. Dat klikte meteen: in september 1991 waren de eerste gesprekken. We waren het er al gauw over eens dat we het beter direct konden hebben over de overname van het bedrijf. En zo waren we krap drie maanden later al de nieuwe eigenaar!”
Op de oude voet verder gegaan?
“Eerst wel, dus complete woninginrichting met meubels en zo, én woonstyling met vloerbedekking, gordijnen, wat je maar kunt bedenken. We hadden direct al iets: dit pand is te klein voor al die producten. We moeten keuzes maken. Met meubelinrichting zijn we dus gestopt om ons helemaal te kunnen richting op het creatieve werk: design en styling.”

En daar zit blijkbaar voldoende brood in?
“Dat kun je wel stellen! Als je maar kwaliteit levert, dan zingt zich dat wel rond. Maar daar kwam nog wat bij. Weet je nog dat in Ruskenveen de kavelverkoop van start ging voor alle huizen die er nu staan? Toen de mensen daar bivakkeerden om een kavel te bemachtigen, ben ik daarnaartoe gegaan en heb ik een avond voorlichting gegeven. Met een kratje bier was het ook nog eens gezellig. Hier heb ik heel veel opdrachten en vaste klanten aan over gehoude!”

Hoe bevalt Hoogkerk?
Heel goed. Het eerste half jaar was het nog wel elke dag heen en weer reizen tussen ons huis in Bontebk bij Heerenveen en de zaak in Hoogkerk. In juni 1992 zijn we hier echt komen wonen, eerst boven de winkel en daarna een huis aan de overkant. We zijn dus alweer meer dan een kwart eeuw met veel plezier Hoogkerkers. We moesten in het begin wel wennen aan het Gronings hoor. Gerda vertelt: “Kwam er een klant binnen die vroeg naar een “stoul en baankje veur mien vouten”, als ik het zo goed zeg. Geen idee wat hij zei” Wat bedoelt hij met fouten? Toen heb ik Tjamme er maar even bij gehaald. En het bleek te gaan om een stoel en een bankje voor mijn voeten!”

En toen: scheepsstoffering?
“Ja, was ik zelf nooit op gekomen. Wiebe Top onze stoffeerder tipte me. Die zei dat het stofferen van schepen een bijzonder specialistisch karweitje is, met al die rare afwijkende maten. Dus ik een keer een offerte maken voor een boot op een werf in Stroobos bij Gerkesklooster. Al gauw hadden we de eerste opdracht binnen. Van het een kwam toen het ander: opdrachten van andere scheepswerven, in het hele noorden, maar ook tot in Urk en Antwerpen aan toe!”

En Roelof en Wietske, staan te popelen om het bedrijf over te nemen?
“Jazeker en met veel plezier. Het is mooi om een familietraditie voort te zetten. Tot 2005 heb ik eerst voor andere bazen gewerkt, als meubelverkoper in Uthuizermeeden en stoffeerder in Leens. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Tjamme is Roelof geworden, maar verder blijft alles bij het oude, de zaak blijft Woonstyle Tjamme Vis heten, zoals ook de service en de kwaliteit gegarandeerd blijven. En daar moeten we dan op 15 november ook maar eens op proosten!”

Alle Woonstyle-klanten en iedereen die Tjamme Vis een warm hart toedraagt is op 15 november tussen 14.00-21.00 uur welkom op de afscheidsreceptie van Tjamme Vis. Natuurlijk gewoon in het welbekende winkelpand aan Zuiderweg 40.
Hapjes en drankjes staan klaar!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*