Tom Meijers. Het Moment

Tom Meijers

Iedere voetballer kent het wel. Eigenlijk hebben we er allemaal een vreselijke hekel aan. Het haar op je armen. Het haar op je benen. Haar op plekken waarvan je niet eens wist dat er haar zat, het gaat allemaal omhoog staan: kippenvel. Nee, ik heb het niet over het moment dat je een schitterend lied op de radio hoort. Ik heb het ook niet over het moment dat je je kapot schrikt tijdens het kijken van een horrorfilm. Ik heb het over kippenvel dat alleen voetballers kennen.

Daar loop je. Het veld op. Die regen. Die wind. Die verschrikkelijk, snijdende wind. Het scheert langs je gezicht. Langs je benen. Door je vingers. Brrr. Waarom wil ik dit? Waarom doe ik mezelf dit in vredesnaam aan? Blauwe lippen, je bibbert. Tot overmaat van ramp begint het ook nog te sneeuwen. Nee, dit is niet waarom je op voetbal bent gegaan. Er zijn wel meer van dat soort momenten in het voetbal, vooral tijdens de wintermaanden.

Daar komt de bal. Een schuimbekkende tegenstander probeert het balbezit van je over te nemen. Je gooit er een schaar uit en stuurt hem daarmee het bos in. Je beproeft je geluk, een vlammend schot op doel tot gevolg. Al strompelend loop je verder. Alsof je tegen een baksteen aan schopt zo dreunt het door in je hele been.

Een vrije bal. ‘’In de muur!’’, wordt er geroepen. Daar sta je met je goede gedrag. Als een haas in het land, starend in de loop van het jachtgeweer. De tegenstander legt aan. Je voelt het aan je water. Dit wordt een kanonskogel. Je testikels kruipen van angst naar binnen. Uit benauwdheid draai je je om. Hij vuurt. BAM, vol op je rug. De tranen springen je in de ogen. Het brandt zoals niets anders branden kan.

Iedere baltovenaar herkent deze momenten wel. Je zit lekker warm in de kleedkamer, koppie thee erbij en de eerste helft wordt geëvalueerd. Wat moet er beter? Waar moeten we de nadruk op leggen? De trainer gooit er nog een knisperend scheldwoord uit. Hoe gaan we deze wedstrijd naar ons toe trekken? Het wordt in iedere kleedkamer en op ieder niveau besproken, maar of je nou in de Eredivisie speelt of in de vijfde klasse. Het moment dat je vanuit de rust de tweede helft moet spelen. Dat is en blijft geen fijn moment…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*