Voetbal verslag donderdag 6 en zaterdag 8 april

PKC’83 GEEFT ORANJE NASSAU IN DE BLESSURETIJD DE GENADEKLAP

 

De presentatieve derby PKC’83-Oranje Nassau zorgde zoals nagenoeg altijd voor momenten van opwinding. De thuisploeg begon sterk aan het duel. Dit leverde de gastheren in  korte tijd twee goede mogelijkheden op. Beide keren leidde het er niet toe dat de thuisploeg al vroeg op voorsprong kwam. In het vervolg daarna was het voor de thuisploeg wel raak. De voorsprong werd ook alweer heel snel teniet gedaan. Halverwege de eerste helft kwamen de gastheren opnieuw op voorsprong. Deze keer bleef de voordelige stand langer bestaan. In de slotfase van de eerste helft werd de stand opnieuw in evenwicht gebracht.

Na de thee creëerden beiden ploegen de mogelijkheden om een voorsprong te bewerkstelligen. De schutters hadden hun vizier niet op scherp staan of in de andere gevallen vormden  Oranje Nassau-goalie Erwin Heidekamp en PKC-goalie Bjorn Groninger een obstakel. In de blessuretijd moest de Oranje-goalie toch nog capituleren.

Vanaf de aftrap toog de thuisploeg vol overgave richting Oranje Nassau-veste. Haaye Feenstra kreeg al gauw de mogelijkheid om de score te openen. Zijn vizier stond  niet goed afgesteld. Uit de volgende aanval ontstond er een meningsverschil tussen de goed leidende arbiter Marouan en de PKC-spelers. Een voorzet van rechts belandde, binnen de ’16 meter tegen de arm van een O.N-verdediger. Heel PKC riep om een strafschop  maar de arbiter had een andere constatering en liet gewoon doorspelen. Een prima PKC-aanval, hierin bekleedden Kevin Bakels en Rob Schokker een prominente rol. Laatstgenoemde liet de Oranje Nassau- goalie kansloos. 1-0. Precies twee minuten hield de voorsprong stand. De defensie van PKC verzuimde om bij een aanval van Oranje Nassau in te grijpen. Tim Deelen kreeg een vrije doorgang en liet vervolgens Bjorn Groninger kansloos. 1-1. De strijd kon opnieuw beginnen. PKC stelde alles in het werk om de uitglijder recht te zetten. De ploeg creëerde enkele mogelijkheden maar het duurde tot halverwege de eerste helft eer de PKC-aanhang weer kon juichen. Een via veel  schijven lopende aanval  werd door Kay Bootsma uitstekend afgerond. 2-1. Beide ploegen creëerden vervolgens mogelijkheden om de stand te wijzigen maar een treffer bleef lang uit. Het was uiteindelijk Thomas Careman, de topschutter van Oranje Nassau, die de ploegen op slag van rust op gelijke hoogte bracht. Opnieuw vormde het niet ingrijpen van PKC-defensie de basis van de gelijkmaker.  Ruststand 2-2.

Evenals in de eerste helft ging de thuisploeg in de tweede helft fel van start. ‘Kanonier’ Rob Schokker kreeg twee ideale mogelijkheden om de stand een hoger aanzien te geven maar op die momenten hield hij zijn kruit droog. In het vervolg, met nog twintig minuten te spelen mocht Madhat Aldjejab, vanwege 2x geel/dus rood, vroegtijdig gaan douchen en moest de thuisclub de zware klus met een ondertal zien te klaren. De druk op het PKC-domein nam toe. Met veel collectieve arbeid stelde de thuisploeg alles in het werk om in ieder geval die ene punt vast te houden. Met een schitterende reflex hield de PKC-goalie de gelijke score in stand. Uit de daaropvolgende aanval werd het speeltuig, met een geweldige defensieve ingreep, van de lijn gehaald. De gelijke stand bleef vooralsnog intact. Het ondertal had nog de veerkracht om in de blessuretijd ten aanval te trekken. De bal kwam in het bezit van ’tovenaar’ Rob Schokker. Als een slang zette hij drie verdedigers op het verkeerde been om vervolgens ook O.N.-goalie Heidekamp het nakijken te geven  Eindstand 3-2.

 

Pelikaan S-FVC 3-0.

Na drie nederlagen op rij weet Pelikaan S weer wat winnen is. De thuisploeg had niet veel te duchten van de zwak opererende rode lantaarndrager FVC. De niet hun sterkste wedstrijd spelende ploeg uit Oostwold was duidelijk een maatje te groot voor de Friezen. Ondanks dat de thuisploeg ver verwijderd was van de vorm die voor de winterstop werd tentoongesteld  was de tegenstander niet in staat om de gastheren te verontrusten. Al voor de thee behoorde een voorsprong met ruime cijfers tot de mogelijkheden. Om tot een hoge productie te komen ontbrak bij de thuisploeg de benodigde scherpte.
Al vroeg na de aftrap moest de bediening van het scorebord haar vaardigheid tonen. Fabian Stevens was al vroeg  goed voor de 1-0. Ondanks de vele mogelijkheden duurde het lang alvorens de stand verdubbeld werd. Tussentijds werden de kansen vrij eenvoudig    onbenut gelaten. Uiteindelijk was het Jeroen Haan die nu wel de juiste richting vond en de marge hiermee, nog voor het consumeren van de thee, op twee bracht. Ruststand 2-0.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. Een dominerend Pelikaan S en een op verdedigen aangewezen FVC. Halverwege de tweede helft voerde Jan Hooiveld de score op naar 3-0. Hierna verslapte de thuisploeg. Men toonde niet meer de intentie om de score op te voeren. De bezoekers probeerden nog wel iets aan de achterstand te doen maar verder dan een paar kleine kansjes lieten de mannen uit Oostwold het niet komen.  Eindstand 3-0.

 

Zuidhorn-Velocitas 1897 1-4.

Het was een prima speelronde voor de Cageling/Wormmeester-formatie. Tot dan koploper Achilles 1894 leed een gevoelige nederlaag in en tegen Oosterwolde. Door zelf in Zuidhorn te winnen en het verlies van de concurrent neemt Velocitas de koppositle weer over. Met de 1-4 overwinning spoelde de ploeg de nare nasmaak van de eerder in deze competitie geleden 0-5 nederlaag enigszins weg. Zuidhorn was in dit duel duidelijk de mindere van de weer op het zegepad teruggekeerde Velocitas 1897.

In de beginfase vierde het hanteren van de lange bal hoogtij. Naarmate het duel vorderde kwam er steeds meer lijn in het spel van de bezoekers. Het eerste moment met perspectief werd ingeleid met een crosspass van Cass Pinas op ‘collega’ Rutger Hofsteenge. Met een droge knal schoot Hofsteenge de bezoekers naar de voorsprong. 0-1. Een corner, die tot een scrimmage voor het Zuidhorn-doel leidde, vormde de inleiding  tot een verdubbeling van de marge. Joris Mulder werkte de bal achter de doellijn. Ruststand 0-2.

Velocitas zette in de tweede helft de ingeslagen weg voort. Vooralsnog werden de gecreëerde kansen niet bekroond met een treffer. De thuisploeg probeerde de achterstand te reduceren maar veel mogelijkheden leverde het niet op. Jesse Bosgraaf voerde uit een 1 tegen 1-situatie, beheerst liet hij de Zuidhorn-goalie kansloos, de stand op naar 0-3. Hierna liet de thuisploeg de teugels enigszins vieren. Deze geste werd door Zuidhorn- voorwaartsen gretig aanvaard. De achterstand werd teruggebracht naar 1-3.
Het slotwoord was toch weer aan de bezoekers, met zijn tweede in dit duel bepaald Jesse Bosgraaf de eindstand op 1-4.

Helpman-Lycurgus 1-1.

De op donderdagavond gespeelde wedstrijd Helpman-Lycurgus leverde een vermakelijk spelbeeld op. De bezoekers hadden in de eerste helft een overwicht. De Lycurgianen creëerden in die periode een aantal kansen waarvan het merendeel niet bekroond werd met een treffer. In de tweede helft was Helpman de bovenliggende partij.  Het overwicht resulteerde  niet echt in het creëren van grote kansen.Uiteindelijk eindigde  de boeiende confrontatie in een terechte puntendeling.

Vanaf de aftrap maakte Lycurgus duidelijk met welke intentie de ploeg de strijd met opponent Helpman  wilde aanbinden. Met goed voetbal creëerden de gasten voor de thee een overwicht. Dit mondde uit in een aantal goede mogelijkheden/kansen. Halverwege de eerste helft nam Lycurgus, via Steven Zwarts, de leiding. 0-1. De hierop volgende periode stichten de gasten vooral veel gevaar uit de omschakeling. De gastheren hadden  veel moeite om de blauwhemden van scoren af te houden.
Dit ging de thuisploeg mede door de mindere afronding van de bezoekers, goed af ruststand 0-1.

Na de thee ging de thuisclub vol overtuiging op jacht naar minimaal de gelijkmaker. Met goed opgezette aanvallen probeerden  de gastheren de stand in evenwicht te brengen. Vooralsnog  leverde dit geen treffer op. De gelijkmaker bleef niet uit. Wouter de Graaf schoot een schitterend genomen vrije trap langs een kansloze Lycurgus-goalie Robert Brak tegen de touwen. 1-1. Beide ploegen bleven tot het eindsignaal strijd leveren voor het binnenhalen van de volle buit. De beoogde doelstelling bleef uit, eindstand 1-1.

HFC’15-Groen Geel 1-2.

HFC’15 kwam in het duel tegen één van de betere ploegen in klasse 3C, Groen Geel, uitstekend voor de dag. Die ploeg bezet momenteel de tweede positie op de ranglijst. Tot ver in de blessuretijd was de stand nog in evenwicht. Uiteindelijk trokken de gemakkelijker, slimmer en met meer ervaring voetballende bezoekers, gezien het spelbeeld niet geheel terecht aan het langste eind.
Een puntendeling was voor beide ploegen meer op zijn plaats geweest.

HFC’15 en Groen Geel deden vanaf de aftrap nauwelijks iets voor elkaar onder. Het spel golfde op en neer. Het goede voetbal van beide ploegen had niet tot gevolg dat er veel kansen werden gecreëerd. De thuisploeg werd het eerst, via een strafschop, in de gelegenheid gesteld om de score te openen. ‘Specialist’ Frank Volkers deponeerde de bal met uiterste precisie tegen de touwen1-0.
De gastheren schiepen nog enkele kleine mogelijkheden om de marge te verdubbelen. Goed  ingrijpen van de Groen Geel-defensie voorkwam een tweede HFC-treffer. Ruststand 1-0.
De bezoekers stelden alles in het werk om de partijen weer in evenwicht te brengen. Tot halverwege de tweede helft hadden de Hoogkerkers de zaak goed onder controle. Een overtreding binnen de 16 meter leidde de gelijkmaker in. Het vergrijp werd bestraft met een strafschop. Sievert Zomer eiste de bal voor zich op. Met een prima trap gaf hij de HFC-goalie het nakijken. 1-1.

Met de bezoekers als bovenliggende partij werd er door beide ploegen  jacht gemaakt op de voorsprong. Iedereen had zich al verzoend met een gelijkspel. Frank van Veen dacht daar anders over. In de blessuretijd gooide hij roet in het HFC-eten. Met een welgemikt schot zorgde hij ervoor dat de Corpus den Hoorn-bespelers toch nog met de volle buit huiswaarts konden keren. Eindstand 1-2.

 

 

PKC-Oranje Nassau

Foto’s; Egbert Euser

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*