Zelf geïmporteerd Chinees vuurwerk bij Giezen

Hoogkerk – Elke jaar vaste prik bij Giezen Tweewielers in Hoogkerk: in december wordt de winkel aan de Middenweg omgetoverd tot een luilekkerland voor vuurwerkliefhebbers. Een team van twaalf (de hele familie doet mee!) staat klaar om de laatste dagen voor de jaarwisseling zelf geïmporteerd kwaliteitsvuurwerk te verkopen.

“Dat doen we op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december”, laat eigenaar Erik Giezen weten. “Je kunt hier dan komen om rond te kijken en te beslissen wat je wilt kopen. Of je komt om vuurwerk af te halen dat je in de voorverkoop hebt besteld. Via onze site is het al een tijdje mogelijk bestellingen te plaatsen. We hebben eind november ook een uitgebreide folder laten drukken en verspreiden. Folder niet gekregen: kom dan even langs in de winkel om er een op te halen.”

Op een roze wolk
Zelf is Erik Giezen verzot op siervuurwerk. Hij is in de loop der tijd ook heel kieskeurig geworden en heeft er een goed oog voor ontwikkeld. Zijn klanten weten dat. Hij vertelt over een vrouw die in verwachting was en haar man op een originele manier wilde laten weten of het een jongetje of een meisje zou worden: “Kwam ze bij mij of ik roze vuurwerk kon leveren, maar dan wel precies de tint ‘beschuit-met-muisjes-roze’. Toen de aanstaande vader de vuurwerkfontein in zijn tuin kreeg te zien, wist hij genoeg: een meisje!”

Op onderzoek in China
Die fascinatie van Erik gaat zover dat hij geen genoegen neemt met wat er door tussenhandelaren wordt aangeboden. Elk jaar maart gaat hij naar de fabrieken waar dat vuurwerk geproduceerd wordt, in … China! Liuyang om precies te zijn. Dat betekent vliegen op Beijing, dan transfer naar Liuyang en dan nog een uur over de snelweg. “Ben je bijna een etmaal onder weg hoor!” Toch doet hij het graag: “Ik wil zelf bepalen hoe mijn vuurwerk eruitziet – ik heb zelfs vuurwerk met mijn eigen naam (wat te denken van ‘Giezen Shoxx’) en beeldmerk erop! En ik wil ook zelf de kwaliteitscontrole doen, zodat ik garant kan staan voor wat ik verkoop. Als ik een knaller voor €2 verkoop en die ploft alleen maar een beetje, dan heb ik een zure klant, en dat wil ik niet.”

Van Kaatsheuvel tot Koekange
En het blijft niet beperkt tot tripjes naar China. De controle en definitieve bestelling wordt op verschillende plekken in Nederland nog eens goed overgedaan met demonstraties. Daarvoor reist Erik Giezen duizenden kilometers het land door: “Zit ik de ene keer bij de Efteling in Kaatsheuvel (Noord-Brabant), en dan weer in een groot weiland in Koekange bij Meppel te kijken naar een mooie demo!”

Ook benieuwd naar de China-reizen van Erik Giezen, naar filmpjes van demo’s en andere vuurwerjactiviteiten door het jaar heen? Volg dan de facebookpagina ‘Vuurwerk Giezen Groningen’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*